Met een prijs van 56 dollar per vat komt de gemiddelde jaarprijs volgend jaar naar verwachting hoger uit dan in 2017, zo blijkt uit het rapport. Op dit moment bedraagt de gemiddelde jaarprijs nog 53 dollar per vat. De Wereldbank is het grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking wereldwijd.
De olieprijzen worden onder meer in balans gehouden door maatregelen van de Opec-landen, de organisatie van olie-exporterende landen, die de productie op dit moment beperken. Door de maatregelen van de Opec-landen wordt de productie gereguleerd en is de neergaande prijs een halt toegeroepen. Inmiddels zitten de olieprijzen weer in de lift. Afgelopen jaren kampte de oliemarkt nog met grote overschotten, wat flinke gevolgen had voor de prijzen.
Vraag naar olie blijft stijgen
Maar hoe zit het in de toekomst met de vraag naar olie? Gaat de opkomst van alternatieve brandstoffen de afhankelijkheid van olie beperken? Voorlopig nog niet, voorspelt het Amerikaans Energie Agentschap (EIA). Eerder deze week kwam het agentschap met een opvallend rapport naar buiten. Volgens het EIA zullen we ook op de lange termijn vooral nog gebruik blijven maken van fossiele brandstoffen voor aandrijving van onze voertuigen.
Het EIA voorspelt dat in 2040 hooguit een op de zeven voertuigen wereldwijd beschikt over elektrische aandrijving; 80 procent van de voertuigen blijft afhankelijk van fossiele brandstoffen. Daardoor zal de vraag naar olie ook op langere termijn blijven stijgen. Zelfs als in 2040 een kwart van de auto’s beschikt over elektrische aandrijving, dan nog zal de vraag naar olie in de periode tot aan 2040 blijven toenemen, zo blijkt uit de berekening van het agentschap.
Bron: Fluxenergie