Trend in de energietarieven;
De energietarieven bewogen op en neer maar de trend is omhoog. Bedrijven en industrieën schakelen op na de vakanties en de gasopslagen blijven achterlopen. Het vullen daarvan zal nu naar verwachting tot ver in oktober doorlopen. Hierdoor liepen ook de frontmaand en winterprijzen TTF-gas verder omhoog. De prijzen voor de frontmaanden OTC-elektra stegen ook verder, maar minder fors. De CO2-prijs bleef een beetje hangen en er kwamen onverwacht een aantal Franse kerncentrales terug in bedrijf (3 GW).
Economie
De dollar trok de afgelopen weken al flink aan. De opkomende economieën lijden daar als eerste onder. In Argentinië liep de rente inmiddels op tot 60%. Turkije weigert momenteel in te grijpen om de hoge inflatie te beteugelen met een mogelijke recessie tot gevolg.
Dit sentiment lijkt over te slaan naar Indonesië en Zuid Afrika en andere opkomende markten. Daarmee heerst er angst voor besmettingsgevaar wat er toe zou kunnen leiden dat beleggers massaal hun geld terugtrekken uit opkomende markten.
Olie – Gemengde signalen op de oliemarkt
Twee maanden voor de implementatie van de Amerikaanse sancties om de export van Iraanse ruwe olie te beperken, namen de twee grootste importeurs, China en India, beslissingen om deze sancties te omzeilen. Beide landen proberen afspraken te maken om de ruwe olie rechtstreeks door Iran te laten transporteren en verzekeren. Dit zou een versoepeling betekenen van de exportbeperking voor Iran.
Deze week dient zich een tropische storm aan genaamd Florence, welke zich heeft opgewerkt tot een orkaan van categorie 4 Echter zet ze voorlopig koers naar de oostkust en lijkt daarmee de dreiging voor de Amerikaanse oliesector beperkt.
Op de middellange termijn spelen nog steeds 2 belangrijke risico’s die een negatief effect kunnen hebben op de olievraag:
- De handelsoorlog tussen de VS en China, waarbij president Trump lijkt te aarzelen om aangekondigde maatregelen door te voeren.
- De vrije val van de valuta en verzwakking van opkomende economieën. Deze landen zijn voor het overgrote deel verantwoordelijk voor de mondiale vraaggroei naar olie die verwacht wordt voor de komende jaren.
Een vat Brent olie verloor vorige week 60 cent week op week. De komende weken zullen de markten zich blijven focussen op de sanctie deadline van begin november. We verwachten dat de olieprijzen rond huidige niveaus blijven.
Aardgas – Gasvoorraden op laagste niveau in vijf jaar
Hoewel de vraag naar gas relatief stabiel bleef in vergelijking met voorgaande jaren, bleef de Europese gasvoorziening vorige week ondermaats als gevolg van meerdere geplande en ongeplande uitval. De productie in het Verenigd Koninkrijk daalde met bijna 10% ten opzichte van de week ervoor. Ook de Russische gastoevoer via Oekraïne bleef achter.
Elektriciteit – Prijsrally houdt aan op de elektriciteitsmarkt
Op de Europese spotmarkten stegen de stroomprijzen ten opzichte van vorige week. Omdat de elektriciteitsproductie uit duurzame bronnen voorlopig beperkt blijft, zijn de prijzen erg gevoelig voor de stijgende kosten van fossiele brandstoffen.
Visie Gas korte termijn:
De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van onzeker naar stijgend. Kans op daling is klein. De Noorse aanvoer blijft voorlopig last houden van het onderhoudsprogramma. LNG gaat naar Azië. Verder blijven de lage niveaus in de gasopslagen de hele maand september en waarschijnlijk ook nog in oktober boven de markt hangen. Het vullen loopt nog steeds 18% achter op vorig jaar en de daggasprijs is te hoog om daar snel verandering in te brengen. Dit houdt ook de prijzen voor de frontmaanden en winter onder druk.
Elektra korte termijn:
Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op onzeker.
Kans op daling is het grootst. Het wordt milder weer met meer wind. Maar de vraag zal verder toenemen door het einde van de
vakanties. Beschikbaarheid van centrales, vooral in de landen om ons heen blijft onzeker. In België blijven 2 van 5 kerncentrales
langer uit dan gepland en in Frankrijk en Duitsland hebben ze nog steeds last van de lage rivierstanden. Hierdoor is er weinig ruimte
voor import uit die landen.
Gas en elektra lange termijn:
Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we onze marktverwachting op onzeker. Handelaren blijven onzeker door de sterke prijsbewegingen bij de grondstoffen. Steenkool brak deze week door de 93 dollar-grens. De CO2-prijs daalde weliswaar licht, maar men denkt dat dit tijdelijk is door winstnemingen van speculanten. Door duurder gas stijgt het aandeel van
kolencentrales in de powermix en daar zijn dan ook meer CO2-emissierechten voor nodig.