Hoe energie te besparen – slimme tips 1
Hoe energie te besparen – slimme tips 1
Door slimmer om te gaan met energie in het bedrijf kan de energierekening flink naar beneden. Bij de meeste organisaties zijn besparingen van 5 tot 15 procent haalbaar. En in kantoren is het zelfs mogelijk een kwart van de rekening af te halen. Enkele besparingstips.
Natuurlijke ventilatie
De serverruimte in een gemiddeld kantoorgebouw neemt tegenwoordig al snel een flinke ruimte in. De gemiddelde werknemer komt er zelden, maar is er voor de kantoorautomatisering en internetgebruik wel van afhankelijk. De servers in die ruimte staan dag en nacht aan en gebruiken veel energie. Al die energie wordt omgezet in warmte en die warmte moet afgevoerd worden om te voorkomen dat er een storing in de servers plaatsvindt.
Om de serverruimte af te koelen wordt vaak een koelunit gebruikt. Zo’n unit verbruikt dag en nacht energie. Maar waarom geen gebruik maken van de buitenlucht? Gewoon de natuur zijn werk laten doen. Vrije koeling wordt dat genoemd. Goed voor het milieu en de portemonnee. Vrije koeling met buitenlucht kan meestal toegepast worden tot een buitentemperatuur van 18 graden. Pas daarna wordt het te warm en komen de ‘ouderwetse’ ventilatoren van de compressiekoeling in actie.
De warmte die uit de serverruimte vrijkomt kan gedurende de winterperiode vaak ook nog nuttig gebruikt worden voor verwarming van een andere ruimte in het gebouw. Dan wordt een dubbele besparing bereikt.
Meten is weten
Vaak is er bij bedrijven maar één meter geïnstalleerd: bij de ingang. Die geeft inzicht in het totale energieverbruik, maar kan niks zeggen over het verbruik van verschillende apparaten of afdelingen. Wie wil besparen doet er dus goed aan eerst inzicht te verwerven in het verbruik via metingen op verschillende plaatsen en verschillende tijden, Deltas Power kan u hier meer over vertellen.
Als bijvoorbeeld blijkt dat een persluchtinstallatie ook ’s nachts energie verbruikt, zonder dat een werknemer er mee aan de slag is, dan moet er sprake zijn van een lek in één van de leidingen. Die is zo gevonden en zo gedicht, en levert meteen en zonder moeite een flinke energiebesparing op.
Blindstroom aanpakken
Stroom is niet zomaar stroom. Door het gebruik van allerlei elektronica (computers, led-verlichting en frequentieregelaars) en zware apparaten (zoals lasmachines en grote elektromotoren) wordt een groot deel van de stroom niet nuttig gebruikt, blindstroom heet dit. De invloed van deze apparatuur op de elektrische infrastructuur vatten we samen onder de noemer Power Quality.
Wanneer de kwaliteit van de stroom niet voldoende is, veroorzaakt dat energieverliezen, een te dure elektrische infrastructuur en leidt het zelfs tot storingen en productie-uitval. Een zogenoemd Filter elimineert alle slechte stromen waardoor de kwaliteit van het elektriciteitsnet beter wordt, minder energieverlies optreedt en ook gaan elektrische apparaten langer mee. Dat is driedubbele winst.
Verspil geen energie
Energie die zich in je gebouw bevindt, kan je het beste zo goed mogelijk gebruiken. Door een onhandige installatie gooien ondernemers vaak letterlijk energie – en dus geld – uit het raam. Neem bijvoorbeeld een ventilatiesysteem. Zo’n systeem ververst de lucht. Die verse lucht gaat het gebouw in en ‘oude’ lucht wordt er weer uitgeblazen. Zo blijft het lekker fris, waardoor werknemers zich prettiger voelen en zich beter kunnen concentreren. Maar bij slecht afgestelde installaties gaat er met die uitgeblazen lucht ook een hoop warmte verloren. Het kan geen kwaad om te onderzoeken of die warmte niet op andere plekken nuttig gebruikt kan worden. Dat scheelt al snel een paar radiatoren en brengt de energierekening omlaag.
Kosten
Elke ondernemer wil de kosten zo laag mogelijk houden. Wat energie betreft, kan hij de volgende punten in gedachten houden. Kijk eerst naar energiebesparing, want de energie die je niet nodig hebt, kost ook niets. Isoleer je pand bijvoorbeeld goed. Zoek daarnaast naar efficiënte oplossingen. Probeer de energie die je wel gebruikt, zo goed mogelijk te benutten. Blaas warmte niet zomaar de lucht in, maar kijk of je die nog ergens anders kunt gebruiken.
Bent u geïnteresseerd geraakt door deze tekst, neem dan contact met ons op zodat wij uw specifieke situatie vanuit maatwerk kunnen verbeteren.